نرم افزار Microsoft Office Word این امکان را فراهم می کند که به همان سادگی که یک متن را در آن تایپ می کنید بتوانید یک وب سایت ایجادکنید. در این مقاله سعی خواهیم کرد چند نکته از ساخت یک وب سایت توسط نرم افزار Word MS را شرح دهیم.
عناصر یک وب سایت
وقتی می خواهید یک وب سایت طراحی کنید حتما باید از تجربه خود در هنگام بازدید از سایت های مختلف استفاده نمایید.
گشت زنی در اینترنت و بازدید از سایت های گوناگون می تواند ایده های بسیار خوبی در خصوص طراحی و زیبا سازی سایت به شما القا کند.
نحوه قرار دادن لینک ها ، ترکیب صفحات مرتبط با هم ، استفاده از رنگ ها مناسب از جمله مواردی هستندکه می تواند در هر چه بهتر شدن یک سایت موثر باشد.
اولین مرحله ایجاد یک سایت ، طراحی ظاهری و زیبا سازی آن می باشد . در این مرحله نحوه قرار گرفتن موضوعات مختلف در یک صفحه و همچنین ترکیب گرافیکی آن را مشخص نمایید.
مرحله بعدی مشخص کردن و ساخت لینک ها و صفحات مرتبط با آنها می باشد.
ترتیب صفحات به صورت سلسله مراتبی نیز در این مرحله مشخص می گردند در این مرحله صفحه Home Page در راس و صفحات بعدی بورت ریشه درخت در پایین قرار می گیرند. مثلاً اگر وب سایت فرضی ماهنامه که دارای آرشیو شماره های قبلی و فعالیت های جانبی به همراه نمایندگی های فروش در نقاط گوناگون کشور می باشد را در نظر بگیرید ، صفحه اول وب سایت شامل مطالبی کلی در مورد مجله و موضوعات کلی که در آن عکس لوگوی ماهنامه به همراه لینک های مربوط به آن خواهد بود. این لینک ها می تواند شامل مواردی از قبیل « درباره ما » ، « بازگشت به خانه » ، « مجلات چاپ شده » ، « اشتراک » ، « آرشیو» و غیره باشد. در اینصورت صفحه اصلی سایت شامل لینک های گفته شده در بالا می باشد که هرکدام از این لینک ها با یک صفحه خاص مرتبط اند.
در ادامه با اجرا ی یک مثال عملی بیشتر با این موارد آشنا خواهید شد.
طراحی صفحه اول ( Home Page )
کار را با طراحی صفحه اول شروع می کنیم .
در ابتدا یک فایل جدید از نوع Webpage ایجاد کنید : File > New> webpage .
این صفحه ، همان صفحه ای است که نهایتا در اینترنت قرار خواهد گرفت. اگر می خواهید صفحه شما در یک سمت شامل لینک ها و در طرف مقابل توضیحات در مورد آنها باشد بهترین کار استفاده از یک جدول است. برای انجام این کار به منوی Table رفته و از آنجا گزینه Insert Table را انتخاب کنید. جدولی با دو ستون و یک سطر ایجاد نمایید. داخل دو ستون طبق شکل 1 می توانید تنظیماتی انجام دهید. مثلا در ستون اول همانطور که مشاهده می کنید لیست خدمات و سرویس ها و در ستون بعدی تصاویر مورد نظر یا هر مطلب دیگری که در صفحه اول باید قرار داده شود را قرار دهید.
شکل 1
برای جذاب تر کردن صفحه می توان به آن یک Theme اضافه کرد. برای این کار در منوی Format ،گزینه Theme را انتخاب کنید. با انجام این کار گزینه های متنوعی برای انتخاب رنگ و تصاویر Background در اختیار شما قرار می گیرد.
بعد از انجام این کار می توانید برای صفحه خود یک تیتر انتخاب و هر متنی که بخواهید در جدولی که قبلا درست کرده اید ، بنویسید.
اگر می خواهید وب سایت تان به زبان فارسی باشد مناسب ترین حالت آنست که در قسمت راست جدول لیست صفحات دیگر را نوشته و سمت چپ جدول ، توضیحاتی در مورد هر یک، یاد داشت کنید.
برای اضافه کردن عکس به صفحه می توانید در منوی Insert ابتدا بر روی گزینه Pictureو سپس بر روی From File کلیک کنید تا بتوانید عکس مورد نظر را از مسیر دلخواه به داخل صفحه اضافه کنید.
بعد از این کار بر روی Toolbar راست کلیک و گزینه Picture را انتخاب کنبد تا ابزار کار با عکس ها در قسمت Toolbar نمایان شود.
برای تنظیم چگونگی قرار گرفتن عکس در صفحه نسبت به متن ، در Toolbar بر روی گزینه Format Picture کلیک کنید . در قسمت Layout گزینه مورد نظر را انتخاب نمایید.
شکل 2
گفتنی است که در قسمت Theme می توانید با استفاده از تغییر Style چگونگی Toolbar و یا حالت نوشته ها و زمینه را تغییر دهید.
بعد از انجام تمامی این کارها باید عکس های موجود را Compress کرد تا برای قرار گرفتن در اینترنت سایز مناسبی داشته باشد. برای این کار ، بر روی گزینه Format Picture کلیک کنید. در قسمت Picture گزینه Compress را انتخاب نمایید بعد از انجام این کار امکان انتخاب یک و یا همه عکس های صفحه برای Compress شدن را دارید.
شکل 3
حال در ادامه شما را با چگونگی فعال کردن Link های مختلف وب سایت و بازدید از همه صفحات سایت و تنظیم صفحه خانگی ( Home Page) آشنا می کنیم.
اکثر کاربران با جستجو در اینترنت و بازدید از سایت های مختلف به این نتیجه رسیده اند که از ویژگی های اصلی هر سایت امکان ارتباط با صفحه اصلی در تمام صفحات می باشد. اینکار توسط لینک هایی که در صفحه وجود دارد انجام می پذیرد .
با ایجاد این امکان دیگر احتمال گم شدن در داخل وب سایت و گیرکردن در داخل یک صفحه بدون داشتن راه پس و پیش از بین می رود. در هر لحظه کاربر می تواند خود را به یکی از صفحات اصلی برساند و برای این کار احتیاجی نیست که از دگمه بازگشت به عقب مرورگر خود استفاده کند. در ابتدای مقاله به چگونگی ساخت لینک ها اشاره کردیم. اما هنوز لینک هایی که ساخته ایم کار خاصی انجام نمی دهند. برای ایجاد صفحات جدید می توان از ابتدا صفحه ای نو انتخاب نموده و شروع به ایجاد صفحه مورد نظر کرد اما بهتر است به جای این کار بعد از ثبت کردن صفحه ای که در ابتدا ایجاد کرده اید بر روی همان صفحه تغییرات لازم را مطابق با صفحه جدید انجام دهید تا صفحات یکنواخت و یکسان شود.
بعد از آنکه صفحه ابتدایی را با نامی مناسب ذخیره کردید. یک نسخه از آن را باز کرده و نامی متناسب با مطالبی که در صفحه خواهید گذاشت انتخاب نمایید. عکس ها و نوشته های صفحه باز شده را پاک کنید و عکس ها و نوشته های مناسب با صفحه جدید را در آن قرار دهید. بعد از درست کردن دو یا چند صفحه اگر صفحاتی در حال ساخت دارید می توانید آنها را به همان صورت ناتمام نیز در اینترنت قرار دهید.
به صفحات نا تمام یک وب سایت Stub Page گفته می شود. با انجام این کار می توانید زودتر وب سایت خود را بر روی اینترنت قرار داده و به مرور زمان آنرا کامل کنید.
اضافه کردن Hyperlink
برای اینکه بتوان از یک صفحه به صفحه دیگری رفت احتیاج به Hyperlink می باشد برای اضافه کردن Hyperlink مراحل زیر را انجام دهید:
« » ابتدا جمله یا کلمه ای که قرار است بعنوان لینک باشد را Select کنید به طور مثال همانطور که در شکل 1 مشاهده می شود جمله " مجلات چاپ شده " را انتخاب نمایید و سپس روی آن راست کلیک کرده و گزینه Hyperlink را انتخاب کنید.
« » در پنجره ای که باز می شود مطابق شکل 4، فایلی که می خواهید لینک به آن اشاره کند را انتخاب و سپس Ok کنید.
با انجام ابن عمل زیر گزینه انتخاب شده یک خط ظاهر می شود. با زدن Ctrl+Click بر روی آن صفحه لینک شده باز می شود.
شکل 4
با کمی حوصله تمرین بیشتر و انجام مراحل کفته شده در بالا به راحتی می توانید یک سایت ساده و یا حتی یک کاتالوگ دیجیتال بسازید که با هر کلیک کردن بر روی عکس یک محصول توضحیات فنی آن نمایش داده شود.اما برای ساخت یک سایت حرفه ای و کامل نیاز به آشنایی با برنامه هایی چون Dreamwaver ، Frontpage ، Java ، ASP و کمی فتوشاپ و مواردی از این قبیل می باشد.
شکل 5